Planetaryum’dan ilk etkinlik

Bir Ağustos 2011 tarihinde kurulan ve Türkiye’deki 10 Planetaryum’dan biri olan Serdivan Belediyesi Planetaryum tarafından düzenlenen 7’den 70’e gökbilim konferansı büyük ilgi gördü.

Konferansa katılan konuşmacılar gökyüzü ve uzaya dair herkeste merak uyandıran konulara ışık tuttu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Serdivan Planetaryum sorumlusu Yener Yalçın, “Serdivan Belediyesi tarafından 1 Ağustos 2011 tarihinde kurulan Serdivan Planetaryum’u bugüne kadar 41 bin 600 kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerimiz arasında 15 binden fazla öğrenci bulunuyor. Avrupa ve Amerika’da binlerce Planetaryum varken maalesef ülkemizde sadece 10 adet planetaryum var ve bunlardan biri de ilçemizde bulunuyor. Bu çok önemli bir proje. Okullarımıza büyük katkı sağlanıyor. Çocukların hayal güçlerini uzaya taşıyor. Serdivan’dan bir uzay bilimcisi ve bilim adamı çıkarmak en büyük amacımız. Unutulmamalı ki bugün yapılan yatırımlar sadece bugüne değil geleceğe yönelik yatırımlardır” dedi.

Yalçın’ın konuşmasının ardından Amatör Gökbilimci ve Astrofotoğrafçı Uğur İkizler şimdiye kadar çekim yaptığı gökyüzü fotoğraflarını konferansı izlemeye gelen misafirlerle paylaştı. Hangi fotoğrafı ne zaman ve nasıl çektiğini anlatan İkizler izleyenleri gökyüzünün sonsuzluğunda muazzam bir yolculuğa çıkardı.

Konferansın son bölümünde ise Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü Emekli Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ethem Derman sahneye çıktı. Konuşmasına “Serdivan çok şanslı bir ilçe. Gökbilime önem veren bir belediyeye sahip” diyerek başlayan Derman konuşmasında matematik ve fizik derslerinin sevdirilmesi gerektiğini ve bu dersleri sevmeyen milletlerin hep geri kaldığına işaret etti. Derman, “Ülkemizin ileri gidebilmesi için matematik ve temel bilim derslerinden biri olan fiziğin sevdirilmesi lazım” dedi.
Yeryüzünde ışık kirliliği artıkça gökyüzündeki yıldız sayısının da azaldığını anlatan Derman, “Halbuki gökyüzü yine aynı gökyüzü. Ama yeryüzünde o kadar çok ışık kirliliği ve fazla ışık var ki gökyüzünü görmemizi engelliyor” şeklinde konuştu.
Astronomi biliminin Galileo’nun teleskobu bulması ile başladığını kaydeden Derman Galileo Güneş’teki lekeleri söylediği için suçlandı. Ve ne yazık ki bu suçlamalar 398 yıl sonra yani 2007 yılında düşebildi” dedi.

Konferansı Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar da takip ederken özellikle öğrenciler konferansa büyük ilgi gösterdi.
Planetaryum’dan ilk etkinlik
Planetaryum’dan ilk etkinlik
Planetaryum’dan ilk etkinlik
11 yıl önce
sakarya okul etkinlik videoları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
8027f08c9879094d26f66e3b77551a1e@